< Back to 68k.news TR front page

Hakim ve Savcý Yardýmcýlýðý Yönetmeliði Yayýmlandý

Original source (on modern site) | Article images: [1]

Adalet Bakaný Yýlmaz Tunç, Hakim ve Savcý Yardýmcýlýðý Yönetmeliði'nin Resmi Gazete'de yayýmlandýðýný belirterek, hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn 1 yýl eðitim alacaðýný ve 2 yýl tecrübeli hakim ve savcýlarýnýn yanýnda görev yapacaðýný açýkladý.

Bakan Tunç, sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, "Yargý hizmetlerinin vatandaþlarýmýza daha etkili ve verimli bir þekilde sunulmasý için hayata geçirdiðimiz Hakim ve Savcý Yardýmcýlýðý müessesesi ile ilgili olarak çalýþmalarýný tamamladýðýmýz Hakim ve Savcý Yardýmcýlýðý Yönetmeliði, Resmi Gazetede yayýmlandý. Hakim ve savcý yardýmcýlarýmýz, mesleðe kabul öncesinde Adalet Akademisinde 1 yýl eðitim alacak ve usta çýrak iliþkisi içinde 2 yýl tecrübeli hakim ve savcýlarýmýzýn yanýnda görev yapacak. Hakim ve savcýlarýmýz bu þekilde kürsüye daha donanýmlý ve güçlü çýkacak. Hakim ve Savcý Yardýmcýlýðý Yönetmeliði'nin yargý camiamýza hayýrlý olmasýný diliyorum" ifadelerine yer verdi.

Adalet Bakanlýðýndan:

HAKÝM VE SAVCI YARDIMCILIÐI

YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Genel Hükümler

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliðin amacý; hakim ve savcý yardýmcýlýðýna atananlarý, mesleðin ifasý için gereken bilgi ve beceriye sahip, tarafsýzlýk duygusu ve meslek onuru ile adalet anlayýþý geliþmiþ, mesleðin etik ilkelerine baðlý, araþtýrma ve inceleme yeteneðini kazanmýþ, temel hukuk ilkelerini kavramýþ, hukuki uyuþmazlýklarý yorumlayýp çözüm üretebilen kiþiler olarak hakimliðe ve Cumhuriyet savcýlýðýna hazýrlamaktýr.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn atanmalarýný, hakim ve savcý yardýmcýlýðýnýn süresi ve dönemlerini; hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn hakimliðe veya Cumhuriyet savcýlýðýna atanacak þekilde ayrýlmalarýný; görev yerlerinin tespitini, haklarýnda doldurulacak deðerlendirme formlarýnýn þekil ve içeriðini; eðitici hakim ve savcýlarýn belirlenmesi ve görevlerini; hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn yargý mercilerindeki görev, sorumluluk ve yetkileri ile çalýþma usul ve esaslarýný ve diðer hususlarý kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayýlý Hakimler ve Savcýlar Kanununun 10 uncu, 10/A ve 11 inci maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Adalet komisyonu: Adli yargý ilk derece mahkemesi adalet komisyonlarýný, bölge adliye mahkemesi adalet komisyonlarý ile bölge idare mahkemesi adalet komisyonlarýný,

b) Akademi: Türkiye Adalet Akademisini,

c) Bakan: Adalet Bakanýný,

ç) Bakanlýk: Adalet Bakanlýðýný,

d) Eðitici hakim ve savcý: Görev döneminde hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn yetiþtirilmesi amacýyla Adalet Bakaný tarafýndan görevlendirilen hakim ve Cumhuriyet savcýsýný,

e) Genel Müdürlük: Bakanlýk Personel Genel Müdürlüðünü,

f) Görev dönemi dosyasý: Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn görev dönemi içinde mahkeme ve savcýlýklarda yaptýðý iþ ve iþlemleri içeren kayýtlarýn bulunduðu hakim ve savcý yardýmcýsý adýna oluþturulan dosyayý,

g) Hakim ve savcý yardýmcýlarý: Adli yargý hakim ve savcý yardýmcýlarý, idari yargý hakim yardýmcýlarý ve avukatlýk mesleðinden adli yargý hakim ve savcý yardýmcýlýðý ile idari yargý hakim yardýmcýlýðýna atananlarý,

ð) Hakim ve savcý yardýmcýlýðý uygulama merkezi (HASYUM): Adalet komisyonlarýnýn bulunduðu yargý yerlerinde hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn eðitimi için oluþturulan çalýþma alanlarýný,

h) Müfettiþ: Adalet baþmüfettiþleri ve müfettiþleri ile Hakimler ve Savcýlar Kurulu baþmüfettiþleri ve müfettiþlerini,

ý) UYAP: Ulusal Yargý Aðý Biliþim Sistemini,

ifade eder.

Hakim ve savcý yardýmcýlýðýnýn hedefleri

MADDE 5- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn;

a) Hakimliðin ve Cumhuriyet savcýlýðýnýn gerektirdiði bilgi ve beceriyi kazanmalarýný ve bunu davranýþ haline getirmelerini,

b) Mesleðin gerektirdiði baðýmsýzlýk ve tarafsýzlýk anlayýþýna sahip kiþiler olarak yetiþmelerini,

c) Yükseköðrenimde edindikleri bilgileri uygulamaya aktarýp yüksek mahkeme ve Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi kararlarý ile mukayeseli hukuktan yararlanmalarýný, hukuki uyuþmazlýklarý yorumlayýp çözüm üretmelerinin yöntem ve esaslarýný öðrenmelerini,

ç) Resmi yazýþma kurallarý ile karar metinlerinin yazýmýna iliþkin usul ve esaslarý öðrenmelerini,

d) Mesleki konular dýþýndaki bilgi ve görgülerinin artýrýlmasýný,

e) Ýnsan haklarýna saygýlý, hak ve adalet duygusuna sahip kiþiler olarak yetiþmelerini,

f) Meslek etiðini kazanarak mesleðin yazýlý olan veya olmayan kurallarýna uygun hareket etmelerini,

g) Toplumun güven ve saygýsýný kazanacak kiþiler olarak yetiþmelerini,

ð) Çalýþma disiplinine uyma alýþkanlýðý kazanmalarýný ve yeteneklerini geliþtirici faaliyetlerde bulunmalarýný,

saðlamak, hakim ve savcý yardýmcýlýðýnýn hedefleridir.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Atanma, Süre, Dönemler, Görev Ayrýmlarý ve Görev Yerlerinin Belirlenmesi

Hakim ve savcý yardýmcýlýðýna atanma

MADDE 6- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlýðý yazýlý yarýþma sýnavý ile mülakatta baþarýlý olan ve atanmaya engel hali bulunmayanlar, Bakanlýðýn belirleyeceði adalet komisyonlarýnýn bulunduðu il veya ilçelere tercihleri dikkate alýnarak Bakanlýkça hakim ve savcý yardýmcýsý olarak atanýrlar. Bu atamada Bakanlýkça belirlenen sayýdan fazla hakim ve savcý yardýmcýsýnýn ayný il veya ilçeyi tercih etmesi durumunda, saðlýk, aile birliði ve can güvenliði mazeretleri bulunanlara öncelik verilmek suretiyle yazýlý yarýþma sýnav sonucunda puaný yüksek olandan baþlanarak yapýlan sýralama esas alýnýr.

Hakim ve savcý yardýmcýlýðý süresi ve dönemleri

MADDE 7- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlýðý süresi üç yýldýr.

(2) Hakim ve savcý yardýmcýlýðý; temel eðitim dönemi, görev dönemi ve son eðitim döneminden oluþur. Temel eðitim ve son eðitim Akademi tarafýndan verilir.

(3) Hakim ve savcý yardýmcýlarý, atanmalarýný müteakip temel eðitime alýnýr.

(4) Görev dönemi, yargý mercilerinde fiilen görev yapmak suretiyle geçirilir. Görev döneminde hakim ve savcý yardýmcýlarý Akademide iki kez ikiþer aylýk ara eðitime alýnýr. Görev dönemini tamamlayan hakim ve savcý yardýmcýlarý son eðitime alýnýr.

(5) Temel eðitim dönemi 3 ay, görev dönemi iki kez 2 ay ara eðitim olmak üzere toplam 30 ay ve son eðitim dönemi 3 aydýr.

Adli yargý hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn görev ayrýmlarý

MADDE 8- (1) Temel eðitim döneminde adli yargý hakim ve savcý yardýmcýlarý, adli yargý teþkilatýnýn ihtiyaç durumu ile imkanlar ölçüsünde, kendi istekleri göz önünde bulundurulmak ve Hakimler ve Savcýlar Kurulunun görüþü alýnmak suretiyle Bakanlýkça hakimliðe veya Cumhuriyet savcýlýðýna atanacak þekilde ayrýlýr.

(2) Ýhtiyaç duyulan hakim ve Cumhuriyet savcýsý sayýsý ile hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn görev ayrýmlarýna iliþkin taleplerinin uyuþmamasý halinde hakim ve savcý yardýmcýlýðý yazýlý yarýþma sýnav puaný yüksek olana öncelik verilmek suretiyle, puanlarýn eþit olmasý halinde ise kura çekilmek suretiyle Bakanlýkça görev ayrýmý yapýlýr.

Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn görev yerlerine atanmalarý

MADDE 9- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn temel eðitim dönemi sonunda yapýlan yazýlý sýnav sonuçlarý Akademi tarafýndan Bakanlýða bildirilir. Hakim ve savcý yardýmcýlarý aldýklarý yazýlý sýnav puanýna göre en yüksek puandan baþlanarak görev ayrýmlarý itibarýyla ayrý ayrý sýralanýr. Eþitlik halinde hakim ve savcý yardýmcýlýðý yazýlý yarýþma sýnavýnda puaný yüksek olana öncelik tanýnýr. Eþitliðin devam etmesi halinde kura çekilmek suretiyle sýralama belirlenir. Hakim ve savcý yardýmcýlarý bu sýralamaya göre Bakanlýkça belirlenen adalet komisyonlarýnýn bulunduðu ilk derece yargý yerleri arasýndan seçtikleri il veya ilçelere görev dönemini geçirmek üzere atanýr.

(2) Bakanlýk, hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn görev yapacaðý yerleri belirlerken adliyelerdeki eðitici hakim ve savcý sayýsý ile adliyelerin fiziki koþullarýný göz önünde bulundurur.

(3) Belirlenen adalet komisyonlarýnýn bulunduðu ilk derece yargý yerleri, her atama döneminde güncellenerek Genel Müdürlüðün resmi internet sitesinde yayýmlanýr.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Görev Dönemi Çalýþma Usul ve Esaslarý

Adli yargý hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn görev dönemi yer ve süreleri

MADDE 10- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlarý, eðitici hakim veya savcýlarýn görev yaptýðý mahkeme ve Cumhuriyet savcýlýklarýnda ve onlarýn nezaretinde görev yapar.

(2) Hakimliðe atanacak hakim ve savcý yardýmcýlarý, görev döneminde;

a) Asliye hukuk mahkemesinde 7 ay,

b) Sulh hukuk mahkemesinde 2 ay,

c) Asliye ceza mahkemesinde 4 ay,

ç) Aðýr ceza mahkemesinde 2 ay,

d) Sulh ceza hakimliðinde 2 ay,

e) Cumhuriyet baþsavcýlýðýnda 1 ay,

f) Bölge adliye mahkemesinde 6 ay,

g) Yargýtayda 2 ay,

görev yapar ve Akademide iki kez ikiþer aylýk ara eðitime alýnýr.

(3) Hakimliðe atanacak hakim ve savcý yardýmcýlarý, görev dönemlerinde uzmanlaþmalarýný saðlamaya yönelik ikinci fýkrada sayýlan mahkemeler yerine veya bu mahkemelere ilaveten istekleri, bilgi ve becerileri dikkate alýnarak eðitici hakimin nezaretinde; aile, iþ, asliye ticaret, tüketici, fikri ve sýnai haklar, kadastro, icra, infaz ve çocuk mahkemeleri gibi ihtisas mahkemelerinde süresi belirtilmek suretiyle ilgili adalet komisyonunca görevlendirilebilirler.

(4) Cumhuriyet savcýlýðýna atanacak hakim ve savcý yardýmcýlarý, görev döneminde;

a) Cumhuriyet baþsavcýlýðýnda ceza infaz kurumlarý ve tutukevlerinin bulunduðu yerlerde 7 günü ceza infaz kurumu ve tutukevinde ceza infaz kurumundan sorumlu Cumhuriyet savcýsýnýn nezaretinde olmak kaydýyla 12 ay,

b) Aðýr ceza mahkemesinde 2 ay,

c) Asliye ceza mahkemesinde 2 ay,

ç) Sulh ceza hakimliðinde 2 ay,

d) Bölge adliye mahkemesinde 6 ay,

e) Yargýtayda 2 ay,

görev yapar ve Akademide iki kez ikiþer aylýk ara eðitime alýnýr.

(5) Hakim ve savcý yardýmcýlarý, görev yaptýklarý mahalde teftiþ yapýlmasý halinde, görev yaptýklarý yere bakýlmaksýzýn Bakanlýk Teftiþ Kurulu Baþkanlýðý ve Hakimler ve Savcýlar Kurulu Teftiþ Kurulu Baþkanlýðýnýn yaptýklarý teftiþlerde ayrý ayrý 1 ayý geçmemek üzere müfettiþlerce çalýþtýrýlabilir. Bu süreler, görev yaptýklarý yerin süresinden sayýlýr.

(6) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn, görev yaptýklarý adalet komisyonlarýnýn bulunduðu ilk derece yargý yerlerindeki mahkemeler ve Cumhuriyet baþsavcýlýðýnda hangi sýrayla görev yapacaklarý Bakanlýkça adalet komisyonlarýna bildirilir.

(7) Bölge adliye mahkemelerinin bulunduðu yer ilk derece mahkemelerinde görev yapan hakim ve savcý yardýmcýlarý o yerdeki bölge adliye mahkemelerinde görevlendirilir. Bölge adliye mahkemelerinin bulunmadýðý yerlerde görev yapan hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn görev yapacaðý bölge adliye mahkemeleri belirlenirken hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn tercihleri, bölge adliye mahkemesinin bulunduðu ilk derece mahkemelerinde görev yapan hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn sayýsý, daire sayýsý ve eðitici hakim ve savcý sayýsý dikkate alýnýr. Belirlenen sayýdan fazla hakim ve savcý yardýmcýsýnýn ayný bölge adliye mahkemesini tercih etmesi durumunda, sýrasýyla mazeretleri ve temel eðitim dönemi sonunda atamaya esas alýnan sýralama dikkate alýnýr.

Ýdari yargý hakim yardýmcýlarýnýn görev dönemi yer ve süreleri

MADDE 11- (1) Ýdari yargý hakim yardýmcýlarý, eðitici hakimlerin görev yaptýðý mahkemelerde ve onlarýn nezaretinde görev yapar.

(2) Ýdari yargý hakim yardýmcýlarý, görev döneminde;

a) Ýdare mahkemesinde 8 ay,

b) Vergi mahkemesinde 6 ay,

c) Bölge Ýdare Mahkemesinde 4 ay,

ç) Danýþtayda 8 ay,

görev yapar ve Akademide iki kez ikiþer aylýk ara eðitime alýnýr.

(3) Ýdari yargý hakim yardýmcýlarý, görev yaptýklarý mahalde teftiþ yapýlmasý halinde, görev yaptýklarý yere bakýlmaksýzýn Bakanlýk Teftiþ Kurulu Baþkanlýðý ve Hakimler ve Savcýlar Kurulu Teftiþ Kurulu Baþkanlýðýnýn yaptýklarý teftiþlerde ayrý ayrý bir ayý geçmemek üzere müfettiþlerce çalýþtýrýlabilir. Bu süreler görev yaptýklarý yerin süresinden sayýlýr.

(4) Ýdari yargý hakim yardýmcýlarýnýn, görev yaptýklarý adalet komisyonlarýnýn bulunduðu ilk derece yargý yerlerindeki mahkemelerde hangi sýrayla görev yapacaklarý Bakanlýkça adalet komisyonlarýna bildirilir.

Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn geçici görevlendirilmeleri

MADDE 12- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn eðitim dönemleri ile görev döneminde ilk derece yargý yerleri dýþýnda çalýþacaklarý yerlerin tarihlerine iliþkin planlama Genel Müdürlük tarafýndan yapýlýr. Eðitim dönemlerinin tarihlerine iliþkin planlamanýn yapýlmasýnda Akademinin görüþü alýnýr. Yapýlan planlama elektronik ortamda hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn bilgisine sunulabilir.

(2) Hakim ve savcý yardýmcýlarý, bölge adliye mahkemeleri, Yargýtay ve Danýþtaydaki görev dönemleri ile Akademideki temel, ara ve son eðitim dönemlerini yapmak üzere Bakanlýk tarafýndan geçici olarak görevlendirilir.

Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn görev ve yetkileri

MADDE 13- (1) Görev döneminde hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn mahkemedeki görevleri þunlardýr:

a) Hakim tarafýndan tevdi edilen dosya veya evraký inceleyerek hakime sunmak.

b) Duruþma ve keþif iþlemlerinde hakime yardýmcý olmak.

c) Yazý iþleri müdürlüðünce hazýrlanan evraký hakime sunulmadan önce kontrol etmek.

ç) Tensip ve gerekçeli karar taslaklarýný hazýrlamak.

d) Ara kararlarýn icrasýna dair iþ ve iþlemleri yapmak.

e) Hakimin istediði konular hakkýnda hukuki araþtýrma yapmak.

f) Mevzuatta belirtilen diðer görevler ile hakim tarafýndan verilen benzeri görevleri yerine getirmek.

(2) Görev döneminde hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn Cumhuriyet baþsavcýlýðýndaki görevleri þunlardýr:

a) Cumhuriyet savcýsý tarafýndan tevdi edilen dosya veya evraký inceleyerek Cumhuriyet savcýsýna sunmak.

b) Soruþturma iþlemleri ile kovuþturma aþamasýnda Cumhuriyet savcýsýnýn görev alanýna giren iþlerde Cumhuriyet savcýsýna yardýmcý olmak.

c) Yazý iþleri müdürlüðünce hazýrlanan evraký Cumhuriyet savcýsýna sunulmadan önce kontrol etmek.

ç) Soruþturma evrakýna iliþkin karar taslaklarý ile soruþturma ve kovuþturma aþamasýnda kanun yollarýna baþvuru taslaklarýný hazýrlamak.

d) Her türlü yazýþma taslaðýný hazýrlamak.

e) Cumhuriyet savcýsýnýn istediði konular hakkýnda hukuki araþtýrma yapmak.

f) Mevzuatta belirtilen görevler ile Cumhuriyet savcýsý tarafýndan verilen benzeri görevleri yerine getirmek.

(3) Münhasýran hakim veya Cumhuriyet savcýsý tarafýndan yapýlmasý gereken iþ ve iþlemler, hakim ve savcý yardýmcýsý tarafýndan yapýlamaz.

(4) Hakim ve savcý yardýmcýsýnýn yetiþtirilmesi ve mesleki deneyim ve beceri kazanmasý amacýyla gerekli görülen uygulamalar, hakim ve Cumhuriyet savcýsýnýn nezaretinde yaptýrýlabilir.

(5) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn görev yaptýðý yargý mercilerinde çalýþan personel, görevleriyle ilgili olarak hakim ve savcý yardýmcýlarýna karþý sorumludur.

Adli yargý hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn ilk derece mahkemelerinde çalýþma esaslarý

MADDE 14- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn ilk derece mahkemelerinde çalýþma esaslarý þunlardýr:

a) Hakim ve savcý yardýmcýlarý tevdi edilen dosyalarý inceleyerek iddianamenin kabulü veya iadesi yönünde yazýlý görüþünü gerekçeleri ile birlikte ilgili hakime sunar.

b) Hakim ve savcý yardýmcýlarý tevdi edilen dosyalarda tensip taslaklarýný hazýrlayarak ilgili hakime sunar.

c) Hakim ve savcý yardýmcýlarý tevdi edilen dosyalarda tanýk dinlenmesi, keþif, bilirkiþi incelemesi ve istinabe iþlemleri yapýlmadan önce, taraflara sorulacak sorular, keþifte dikkat edilmesi gereken hususlar, bilirkiþinin cevaplamasý gereken sorular hakkýnda ilgili hakime yazýlý görüþünü sunar, bu iþlemlere ve duruþmalara katýlýr.

ç) Hakim ve savcý yardýmcýlarý tevdi edilen dosyalarý inceler, duruþma öncesi veya sonrasýnda yapýlmasý gereken iþlemlere iliþkin olarak ilgili hakime yazýlý görüþünü sunar.

d) Hakim ve savcý yardýmcýlarý tevdi edilen dosyalarda ara kararlarýn icrasýna iliþkin iþ ve iþlemlerin yapýlmasýný saðlar ve denetler.

e) Hakim ve savcý yardýmcýlarý tevdi edilen karara çýkacak dosyalarda kýsa karar ve gerekçeli karar taslaklarýný hazýrlar.

f) Hakim ve savcý yardýmcýlarý tevdi edilen dosyalarda harç, vekalet ücreti ve yargýlama giderlerini hesaplar, kesinleþtirme iþlemlerinin yapýlmasýna dahil olup ilgili hakime sunar.

g) Hakim ve savcý yardýmcýlarý, Cumhuriyet baþsavcýlýðý tarafýndan talep edilen ve kendisine tevdi edilen tutuklama, adli kontrol, arama, el koyma, iletiþimin tespiti gibi evraka iliþkin görüþünü ilgili hakime sunar.

ð) Hakim ve savcý yardýmcýlarý nöbet esnasýndaki iþlemlerde ilgili hakim ile birlikte çalýþýr.

h) Hakimlerin denetlemekle yükümlü olduklarý kalem ve diðer adalet dairelerinin denetiminde hakim ve savcý yardýmcýlarý yanýnda görev yaptýðý hakim nezaretinde çalýþýr.

ý) Hakim ve savcý yardýmcýlarý davanýn mahiyeti, taraf teþkilinin saðlanmasý, tebligat iþlemlerinin yapýlmasý ve ön inceleme iþlemleri hakkýnda hakim tarafýndan öngörülen sürede düzenli aralýklarla inceleme yapar ve yapýlmasý gerekenlerle ilgili yazýlý görüþünü hakime sunar.

i) Hakim ve savcý yardýmcýlarý tevdi edilen ihtiyati haciz, ihtiyati tedbir, delil tespiti gibi taleplere iliþkin görüþünü ilgili hakime sunar.

Adli yargý hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn Cumhuriyet baþsavcýlýðýnda çalýþma esaslarý

MADDE 15- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnda çalýþma esaslarý þunlardýr:

a) Hakim ve savcý yardýmcýlarý suç ihbarý, þikayet ve suç duyurusu üzerine yapýlacak iþlemler hakkýnda yazýlý görüþünü ilgili Cumhuriyet savcýsýna sunar.

b) Hakim ve savcý yardýmcýlarý duruþma, ölü muayenesi, otopsi, olay yeri inceleme, keþif iþlemlerine katýlýr.

c) Hakim ve savcý yardýmcýlarý tevdi edilen dosyalarda, müþteki, tanýk ve þüpheliler dinlenmeden önce hazýrlýk yapar ve bu iþlemlere katýlýr.

ç) Hakim ve savcý yardýmcýlarý nöbet ve müracaat iþlemlerinde ilgili Cumhuriyet savcýsý ile birlikte çalýþýr.

d) Hakim ve savcý yardýmcýlarý tevdi edilen dosyalarda karar taslaklarýný hazýrlar ve ilgili Cumhuriyet savcýsýna sunar.

e) Hakim ve savcý yardýmcýlarý Cumhuriyet savcýlýðýnýn mütalaasýnýn istenildiði hususlar ile görüldü amacýyla mahkemelerden gönderilen gerekçeli kararlarý, öncelikle inceler ve bu iþlemlere iliþkin görüþünü ilgili Cumhuriyet savcýsýna sunar.

f) Hakim ve savcý yardýmcýlarý ceza infaz kurumu ve tutukevinden sorumlu Cumhuriyet savcýsýnýn rehberliðinde kurumun idaresi ve denetimi, hükümlü ve tutuklularýnýn sevk, nakil, disiplin ve tahliye iþlemleri ile eðitim ve iyileþtirme faaliyetlerini gözlemler, kýsmi ve genel aramalara katýlýr.

g) Hakim ve savcý yardýmcýlarý özel soruþturma usullerine göre yürütülen soruþturma dosyalarýnda yapýlacak iþlemler hakkýnda ilgili Cumhuriyet savcýsýna görüþünü sunar.

ð) Hakim ve savcý yardýmcýlarý igili Cumhuriyet savcýsý ile birlikte icra müdürlükleri, noterler, arþiv, suç eþyasý emanet memurluðu ve Cumhuriyet baþsavcýlýðýnýn sorumluluðunda olan diðer denetimlere katýlýr.

h) Hakim ve savcý yardýmcýlarý ilgili Cumhuriyet savcýsý refakatinde adli görüþme odalarýnda, adli destek müdürlüklerinde, çocuk izlem merkezlerinde, adli týp kurumu gibi merkez müdürlüklerinde iþlemlere katýlýr.

ý) Hakim ve savcý yardýmcýlarý Cumhuriyet savcýsý tarafýndan hukuk mahkemelerinde açýlmasý gereken davalarla ilgili, kendisine tevdi edilen dosyalarý inceleyerek ilgili Cumhuriyet savcýsýna yazýlý görüþünü sunar.

Adli yargý hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn bölge adliye mahkemesinde görev dönemi ve çalýþma esaslarý

MADDE 16- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlarý bölge adliye mahkemelerinde görevlerini yapmak üzere 6 ay süreyle geçici olarak görevlendirilir. Hakimliðe atanacak hakim ve savcý yardýmcýlarý, hukuk dairelerinde 3 ay, ceza dairelerinde 3 ay, Cumhuriyet savcýlýðýna atanacak hakim ve savcý yardýmcýlarý ise iki farklý ceza dairesinde üçer ay görev yapar. Daire sayýsý, eðitici hakim ve savcý sayýsý ile ihtiyaç durumu nazara alýnarak hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn görev yapacaklarý daireler bölge adliye mahkemesi baþkanýnca belirlenir.

(2) Hakim ve savcý yardýmcýlarýna, ceza ve hukuk dairelerinde;

a) Dava dosyalarýnýn incelenmesi,

b) Dosyanýn özetlenip anlatýlmasý,

c) Ýstinaf sebeplerinin tartýþýlmasý,

ç) Kararlarýn yazýlmasý,

konularýnda uygulama yaptýrýlarak deneyim ve beceri kazandýrýlýr.

(3) Hakim ve savcý yardýmcýlarý, yazdýklarý karar taslaklarýný eðitici hakim ve savcýnýn görüþünü aldýktan sonra ilgili daireye sunar.

Adli yargý hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn Yargýtayda görev dönemi

MADDE 17- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlarý Yargýtayda görevlerini yapmak üzere 2 ay süreyle geçici olarak görevlendirilir.

(2) Hakimliðe atanacak hakim ve savcý yardýmcýlarý, Yargýtayca uygun görülen hukuk dairelerinde 1 ay, ceza dairelerinde 1 ay görev yapar. Cumhuriyet savcýlýðýna atanacak hakim ve savcý yardýmcýlarý ise Yargýtayca uygun görülen ceza dairelerinde 1 ay, Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnda 1 ay görev yapar.

(3) Yargýtayca, çalýþýlan yerler ve süreleri, çalýþma usul ve esaslarý, hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn sayýsýna ve ihtiyaca göre deðiþtirilebilir.

Adli yargý hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnda çalýþma esaslarý

MADDE 18- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlarýna Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýsýnýn gözetiminde ve görevlendirdiði ilgili Yargýtay Cumhuriyet savcýsýnýn nezaretinde;

a) Dava dosyalarýnýn incelenmesi,

b) Temyiz sebeplerinin tartýþýlmasý,

c) Tebliðnamenin hazýrlanmasý,

konularýnda uygulama yaptýrýlarak deneyim ve beceri kazandýrýlýr. Hakim ve savcý yardýmcýlarý hazýrladýðý taslaklarý ilgili Yargýtay Cumhuriyet savcýsýna sunar.

Adli yargý hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn Yargýtayda çalýþma esaslarý

MADDE 19- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlarýna, Yargýtay ilgili daire baþkanýnýn gözetiminde ve ilgili tetkik hakimi nezaretinde, ceza ve hukuk dairelerinde;

a) Dava dosyalarýnýn incelenmesi,

b) Dosyanýn özetlenip anlatýlmasý,

c) Temyiz sebeplerinin tartýþýlmasý,

ç) Kararlara iliþkin düþüncesinin raporlanmasý,

konularýnda uygulama yaptýrýlarak deneyim ve beceri kazandýrýlýr.

(2) Hakim ve savcý yardýmcýlarý, inceledikleri dava dosyalarý hakkýnda hazýrladýklarý rapor ve karar taslaðýný ilgili tetkik hakimine sunar, daire baþkanýnýn uygun gördüðü hallerde inceledikleri dosyalarý heyete sunar.

Ýdari yargý hakim yardýmcýlarýnýn ilk derece mahkemelerinde çalýþma esaslarý

MADDE 20- (1) Ýdari yargý hakim yardýmcýlarýnýn ilk derece mahkemelerindeki çalýþma esaslarý þunlardýr:

a) Ýdari yargý hakim yardýmcýlarý tevdi edilen dosyalarda dilekçe üzerinden ilk inceleme yapar ve ilk inceleme üzerine verilecek kararlar hakkýnda görüþünü ilgili hakim veya heyete sunar.

b) Ýdari yargý hakim yardýmcýlarý tevdi edilen yürütmenin durdurulmasý talepli dosyalarda karar taslaðý oluþturarak görüþünü ilgili hakime sunar, ilgili hakim ile birlikte dosyalarýn heyete sunulmasýna katýlýr.

c) Ýdari yargý hakim yardýmcýlarý tevdi edilen dosyalarda keþif, bilirkiþi incelemesi ve istinabe iþlemleri yapýlmadan önce, keþifte dikkat edilmesi gereken hususlar, bilirkiþinin cevaplamasý gereken sorular hakkýnda ilgili hakime veya heyete yazýlý görüþünü sunar, duruþmalarda, keþifte ve mahkeme heyetinin görüþmelerinde hazýr bulunur.

ç) Ýdari yargý hakim yardýmcýlarý tevdi edilen dosyalarda belge ve bilgi istenmesine iliþkin kalem personelinin iþlemleri sonrasýnda ara karar taslaðý hazýrlar ve incelediði dosyalarda ilgili hakim ile birlikte dosyanýn heyete sunulmasýna katýlýr.

d) Ýdari yargý hakim yardýmcýlarý mahkeme baþkaný tarafýndan tevdi edilen dosyalarýn karar taslaklarýný hazýrlar. Bu taslaklarý öncelikle ilgili hakime ve mahkeme baþkanýna sunar.

e) Ýdari yargý hakim yardýmcýlarý tevdi edilen dosyalarda harç, vekalet ücreti ve yargýlama giderlerini hesaplar ve kesinleþtirme iþlemlerinin yapýlmasýna dahil olup mahkeme baþkanýna sunar.

f) Ýdari yargý hakim yardýmcýlarý mahkeme baþkanýnýn nezaretinde kalem hizmetlerinin denetlenmesinde çalýþýr.

Ýdari yargý hakim yardýmcýlarýnýn bölge idare mahkemesinde görev dönemi ve çalýþma esaslarý

MADDE 21- (1) Bölge idare mahkemelerinde idari yargý hakim yardýmcýlarý idari dava dairelerinde 2 ay, vergi dava dairelerinde 2 ay olmak üzere 4 ay süre ile görev yapar. Daire sayýsý, eðitici hakim sayýsý ve ihtiyaç durumu nazara alýnarak hakim yardýmcýlarýnýn görev yapacaklarý daireler bölge idare mahkemesi baþkanýnca belirlenir.

(2) Ýdari yargý hakim yardýmcýlarýna idare ve vergi dava dairelerinde;

a) Dava dosyalarýnýn incelenmesi,

b) Dosyanýn özetlenip anlatýlmasý,

c) Ýstinaf sebeplerinin tartýþýlmasý,

ç) Kararlarýn yazýlmasý,

konularýnda uygulama yaptýrýlarak deneyim ve beceri kazandýrýlýr.

(3) Ýdari yargý hakim yardýmcýlarý yazdýklarý karar taslaklarýný eðitici hakimin görüþünü aldýktan sonra ilgili daireye sunar.

Ýdari yargý hakim yardýmcýlarýnýn Danýþtayda görev dönemi

MADDE 22- (1) Ýdari yargý hakim yardýmcýlarý Danýþtayda görevlerini yapmak üzere 8 ay süreyle geçici olarak görevlendirilir.

(2) Danýþtayda, idari yargý hakim yardýmcýlarýna;

a) 15 gün süre ile birinci dönem,

b) 6 ay 15 gün süre ile ikinci dönem,

c) 1 ay süre ile üçüncü dönem,

olmak üzere üç aþamalý bir görev dönemi uygulanýr.

(3) Danýþtayda uygulanan dönemlerin, süreleri, konularý ile çalýþma usul ve esaslarý, görev yerlerinin sayýsýna ve ihtiyaca göre Danýþtayca deðiþtirilebilir.

Danýþtayda birinci dönem çalýþma esaslarý

MADDE 23- (1) Bu dönemde, idari yargý hakim yardýmcýlarýna Danýþtayca hazýrlanacak plan ve programa göre görevlendirilecek Danýþtay üyeleri, tetkik hakimleri ve savcýlarý tarafýndan;

a) Ýdarenin yapýsý,

b) Danýþtayýn idari görevleri,

c) Ýdari yargýnýn özelliði,

ç) Ýdari yargýlama usulü,

d) Hukuk kaynaklarýndan yararlanma,

e) Dava dosyalarýnýn hazýrlanmasý,

f) Karar yazma,

konularýnda uygulama çalýþmalarý ve grup çalýþmalarý yaptýrýlýr.

Danýþtayda ikinci dönem çalýþma esaslarý

MADDE 24- (1) Ýdari yargý hakim yardýmcýlarý bu dönemin 4 ayýný idari dava dairelerinde, 2 ayýný vergi dava dairelerinde ve 15 gününü idari dairede geçirir.

(2) Ýdari yargý hakim yardýmcýlarý aþaðýdaki görevleri yapar:

a) Dairelerde, dosyalarýn hazýrlanmasýnda ilgili tetkik hakimi ile birlikte çalýþýr.

b) Dosyanýn heyete sunulmasýnda yardýmcý olur.

c) Heyetçe verilecek karar doðrultusunda karar taslaðýnýn yazýlmasýna katýlýr.

ç) Dairelerin heyet halindeki çalýþmalarýný ve duruþmalarýný izler.

(3) Ýdari dava daireleri ve vergi dava dairelerinin görev alanýna giren iþler ve iþ durumlarý göz önüne alýnmak suretiyle, hakim yardýmcýlarýnýn hangi dairede ne kadar süre çalýþacaklarý Danýþtayca belirlenir.

Danýþtayda üçüncü dönem çalýþma esaslarý

MADDE 25- (1) Ýdari yargý hakim yardýmcýlarý bu dönemde, Danýþtayca görevlendirilecek bir meslek mensubu nezaretinde idari yargý ile ilgili olarak kendilerine verilecek bir konuda sunum hazýrlar.

(2) Bu sunumlar, o dönem idari yargý hakim yardýmcýlarýnýn katýldýðý grupta tartýþýlýr. Sunum konusu idari yargý hakim yardýmcýsýna ikinci dönem bitmeden en az 2 ay önce verilir.

Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn görev dönemine iliþkin ortak çalýþma esaslarý

MADDE 26- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn yaptýklarý iþler ile düzenledikleri taslaklar, ilgili hakim veya savcý tarafýndan kontrol edilir ve evrak üzerinden yönlendirme yapýlarak öðrenme süreci desteklenir.

(2) Hakim ve savcý yardýmcýlarýna gerekli UYAP yetkisi tanýmlanýr.

(3) Hakim ve savcý yardýmcýlarýna yaptýklarý iþlemlerde imzasý olmaksýzýn UYAP onay listesinde yer verilir ve bu iþlemler görev dönemi dosyasýna kaydedilir.

(4) Hakim ve savcý yardýmcýlarý seminer, sempozyum ve konferans gibi kýsa süreli etkinlikler ile düzenlenecek toplantýlara katýlýr.

(5) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn yaptýklarý iþ ve iþlemlere iliþkin görev dönemi dosyasý adalet komisyonlarý nezdinde tutulur. Bu dosya, ilgisine göre Bakanlýk ve Akademi ile mesleðe kabul aþamasýnda Hakimler ve Savcýlar Kurulu tarafýndan istenebilir.

Eðitici hakim ve savcýlarýn belirlenmesi

MADDE 27- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn yetiþtirilmesi amacýyla adalet komisyonlarýnýn bulunduðu ilk derece yargý yerleri ile bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinde tercihen istekli olanlar arasýndan, ilgili adalet komisyonlarý ve Akademi ile Hakimler ve Savcýlar Kurulunun görüþ ve önerileri alýnmak suretiyle Bakan tarafýndan eðitici hakim ve savcýlar görevlendirilir.

(2) Eðitici hakim ve savcý sayýsýnýn birden fazla olduðu yerlerde, Bakan tarafýndan eðitici hakim ve savcýlardan biri koordinasyonu saðlamakla görevlendirilebilir.

(3) Eðitici hakim ve savcý olarak görevlendirilen hakim ve savcýlara, en fazla iki hakim ve savcý yardýmcýsý verilebilir.

(4) Eðitici hakim ve savcýlara, Akademi tarafýndan eðitim verilir.

(5) Eðitici hakim ve savcýlara iliþkin yapýlan görevlendirme Bakanlýk tarafýndan Hakimler ve Savcýlar Kuruluna bildirilir. Bu görev, Hakimler ve Savcýlar Kurulunca atama, terfi, müstemir yetki ve tevzi edilen iþ sayýsý gibi hususlar bakýmýndan göz önünde bulundurulur.

Eðitici hakim ve savcýlarýn görevleri

MADDE 28- (1) Eðitici hakim ve savcýlarýn görevleri þunlardýr:

a) Hakim ve savcý yardýmcýlarýna mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranýþlarýyla örnek olmak ve hakim ve savcý yardýmcýsý ile bir arada çalýþarak bilgi ve deneyimlerini aktarmak.

b) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn birlikte çalýþacaðý ve etkileþimde bulunacaðý diðer kiþiler ile iletiþim kurmasýný saðlamak.

c) Hakim ve savcý yardýmcýlarýný bilgi kaynaklarýna yönlendirmek.

ç) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn çalýþma performansýný gözlemleyerek yapýcý geri bildirim saðlamak amacýyla geliþim formu düzenlemek ve görev sürecinde onlara rehberlik etmek.

d) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn bilgilerini artýrmak ve becerilerini geliþtirmek, gözetimi ve denetimi altýnda yaptýklarý iþler ile düzenledikleri taslaklarý kontrol ederek yönlendirme yapmak suretiyle öðrenme sürecini desteklemek, kontrol edilen evrakýn asýl dosyasýnda yer verilmeyip görev dönemi dosyasýna konularak saklanmasýný saðlamak.

e) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn günlük çalýþmalarýný denetlemek ve görev süresi sonunda deðerlendirme formu doldurmak.

f) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn eðitici hakim ve savcýnýn nezaretinde baþka mahkeme ve savcýlýklarda geçirdiði süreler için ilgili hakim ve savcýlar tarafýndan düzenlenen geliþim formlarýný takip edip deðerlendirmek.

(2) Koordinasyonu saðlamakla görevli eðitici hakim ve savcýnýn görevleri þunlardýr:

a) Eðitici hakim ve savcýlarla ilgili her görevde hem eðitici hakim ve savcýlar hem de hakim ve savcý yardýmcýlarý için Bakanlýk, Akademi, adalet komisyonu baþkaný ve Cumhuriyet baþsavcýsý ile irtibat görevini yürütmek.

b) Adalet komisyonu baþkaný ve Cumhuriyet baþsavcýsý ile iþ birliði içinde eðitici hakim ve savcýlar ile hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn çalýþmalarýný koordine etmek.

c) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn görev yerlerinde görevlerini yerine getirmesine imkan verecek uygun fiziki koþullar ile ilgili donaným ve materyallerin temini için gerekli iþ ve iþlemleri yürütmek.

ç) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn görev dönemi baþlangýcýnda adalet komisyonu baþkaný, Cumhuriyet baþsavcýsý ve ilgili eðitici hakim ve savcýlar ile bir araya gelerek hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn görev dönemine iliþkin program ve deðerlendirme sistemi hakkýnda hakim ve savcý yardýmcýlarýna bilgilendirme amaçlý toplantý yapýlmasýný saðlamak.

d) Hakim ve savcý yardýmcýlýðý görev dönemindeki programýn uygulanmasýnda ortaya çýkan deðiþiklikleri ve bunun nedenlerini adalet komisyonu baþkaný ve Cumhuriyet baþsavcýsýna bildirmek, eðitici hakim ve savcýlar ile bir araya gelerek hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn kiþisel öðrenme süreçlerini takip etmek.

e) Deðerlendirme kriterlerinin standart bir þekilde uygulanmasýný saðlamak için hazýrlanan formlarýn Bakanlýkça belirlenen ilkelere uygun olarak hakim ve savcýlar tarafýndan doldurulmasý hususunda rehberlik etmek.

f) Adalet komisyonu baþkaný ve Cumhuriyet baþsavcýsýnýn görüþünü alarak hakim ve savcý yardýmcýlarýna yönelik seminer, sempozyum ve konferans gibi etkinlikleri planlamak ve bu etkinliklerde yer alacak hakim ve savcýlar ile alanýnda uzman kiþileri koordine etmek, hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn mesleki geliþimlerine katkýda bulunacak kurum ve kuruluþlara çalýþma ziyaretleri düzenlemek.

g) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn, bilgi ve görgülerini artýrmak ve yabancý dil geliþimleri için kurum ve kuruluþlarla iþ birliði yapmak.

ð) Görev dönemi dosyasýnda yer alan belgeleri takip etmek.

Hakim ve savcýlarýn görev dönemindeki sorumluluklarý

MADDE 29- (1) Adalet komisyonu baþkanlarý ve Cumhuriyet baþsavcýlarý, koordinasyonla görevli eðitici hakim ve savcýlar ile diðer eðitici hakim ve savcýlarýn görevlerini yerine getirmesinde her türlü kolaylýðý saðlar, onlarý destekler, hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn yetiþtirilmelerinden sorumludur.

(2) Eðitici hakim ve savcý dýþýnda, hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn görev yaptýðý mahkeme ve savcýlýktaki ilgili hakim ve savcýlar, hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn görevlerini en iyi þekilde yerine getirmeleri için gerekli gayret ve ilgiyi gösterip, onlarý denetler.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Hakim ve savcý yardýmcýlarý hakkýnda düzenlenecek formlar

MADDE 30- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlarý hakkýnda;

a) Eðitim dönemleri bitiminde Akademinin ilgili daire baþkaný tarafýndan EK-1'de yer alan,

b) Görev döneminde görev yapýlan birimin süresinin bitiminde eðitici hakim ve savcý tarafýndan EK-2'de yer alan,

c) Yargýtay ve Danýþtay görev sürelerinin bitiminde ilgisine göre daire baþkaný veya Cumhuriyet savcýsý tarafýndan EK-3'te yer alan,

ç) Bakanlýk Teftiþ Kurulu Baþkanlýðýnca yapýlan denetimlerde müfettiþ maiyetinde görev yapýlmasý durumunda görevin bitiminde müfettiþ tarafýndan EK-4'te yer alan,

d) Hakimler ve Savcýlar Kurulu Teftiþ Kurulu Baþkanlýðýnca yapýlan teftiþlerde müfettiþ maiyetinde görev yapýlmasý durumunda görevin bitiminde müfettiþ tarafýndan EK-5'te yer alan,

e) Anayasa Mahkemesinde görev yapýlmasý durumunda bölüm baþkaný tarafýndan görevin bitiminde EK-6'da yer alan,

deðerlendirme formu yüz puan üzerinden düzenlenir.

(2) Deðerlendirme formu düzenlenirken hakim ve savcý yardýmcýsýnýn vazifesini yapmakta gösterdiði kabiliyet ve baþarý, görevine baðlýlýðý ve ahlaki gidiþi ile iletiþim becerisi ve stres yönetimi kabiliyetine dair hususlar dikkate alýnýr. Görev ve eðitim dönemlerinde doldurulan deðerlendirme formlarýndaki puanlarýn aritmetik ortalamasý, baþarý puanýnýn % 25'ini oluþturur.

(3) Eðitici hakim ve savcýnýn, hakim ve savcý yardýmcýsý hakkýnda doldurduðu deðerlendirme formlarý adalet komisyonu baþkanlýðýnca, Anayasa Mahkemesinde bölüm baþkaný tarafýndan doldurulan deðerlendirme formu Anayasa Mahkemesi Baþkanlýðýnca, Yargýtay ve Danýþtayda ilgisine göre daire baþkaný veya Cumhuriyet savcýsý tarafýndan doldurulan deðerlendirme formlarý Yargýtay Birinci Baþkanlýðý ve Danýþtay Baþkanlýðýnca, eðitim dönemlerinde Akademinin ilgili daire baþkaný tarafýndan doldurulan deðerlendirme formlarý Akademi Baþkanlýðýnca, teftiþ sýrasýnda doldurulan deðerlendirme formlarý müfettiþlerce Bakanlýða gönderilir.

(4) Hakim ve savcý yardýmcýlarý hakkýnda, eðitici hakim ve savcý tarafýndan görev döneminin ortasýnda; eðitici hakim ve savcý dýþýnda baþka bir hakim veya Cumhuriyet savcýsý yanýnda görev yapýlmasý durumunda ise ilgili hakim ve Cumhuriyet savcýsý tarafýndan, bu mahkeme veya savcýlýktaki sürenin sonunda; baþarý puanýna etki etmeyen, geri bildirim niteliðinde olan, hakim ve savcý yardýmcýsý ile paylaþýlan geliþim formu doldurulur. Ýlgili hakim ve Cumhuriyet savcýsý tarafýndan doldurulan EK-7'de yer alan geliþim formu eðitici hakim ve savcýya gönderilir.

(5) Hakim ve savcý yardýmcýlarý hakkýnda deðerlendirme formlarý, eðitici hakim veya savcýnýn çeþitli nedenlerle deðiþmesi durumunda, hangi eðitici hakim ve savcý ile daha fazla çalýþýlmýþ ise o eðitici hakim ve savcý tarafýndan, sürenin eþit olmasý halinde yeni görevlendirilen eðitici hakim ve savcý tarafýndan doldurulur.

Gözetim ve denetim

MADDE 31- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlarý;

a) Hakim ve savcý yardýmcýlýðý süresince Bakanlýðýn,

b) Temel eðitim, ara eðitim ve son eðitim dönemlerinde Akademi Baþkanýnýn,

c) Adli yargýda görev yaptýklarý yer adli yargý ilk derece mahkemesi adalet komisyonu baþkaný ve Cumhuriyet baþsavcýsý, koordinasyonla görevli eðitici hakim ve savcý ile eðitici hakim ve savcýnýn, çalýþtýðý ilgili mahkeme baþkaný veya hakim ve Cumhuriyet savcýsýnýn,

ç) Ýdari yargýda görev yaptýklarý yer bölge idare mahkemesi adalet komisyonu baþkaný ile koordinasyon ile görevli eðitici hakimin, eðitici hakimin, çalýþtýðý ilgili mahkeme baþkanýnýn,

d) Bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinde mahkeme baþkaný ile koordinasyonla görevli eðitici hakim ve savcýnýn, eðitici hakim ve savcýnýn, görev yaptýklarý dairedeki daire baþkanýnýn,

e) Danýþtayda, Danýþtay Baþkaný ile görev yaptýklarý daire baþkanýnýn ve ilgili tetkik hakiminin,

f) Yargýtayda, Yargýtay Birinci Baþkaný ve Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnda görev yapýlýyorsa Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýsýnýn ve ilgili Cumhuriyet savcýsýnýn, dairede ise daire baþkanýnýn ve ilgili tetkik hakiminin,

gözetim ve denetimine tabidir.

Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn odalarý ile hakim ve savcý yardýmcýlýðý uygulama merkezleri

MADDE 32- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlarýna görevlerini yerine getirebilecekleri ve yetkinliklerine uygun yeteri kadar müstakil oda tahsis edilir.

(2) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn uygulamaya dair bilgi ve becerilerini artýrmaya yönelik seminer, sempozyum ve konferans gibi kýsa süreli etkinliklerin yapýlabileceði toplantý salonlarý, imkanlar elverdiði ölçüde hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn duruþma tecrübesi kazanmasý amacýyla duruþma salonlarý, UYAP eriþimine açýk bilgisayarlar ile uygun tefriþatýn bulunduðu HASYUM'lar oluþturulur.

Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn sicil ve özlük dosyalarý

MADDE 33- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlarýna sicil numarasý verilir ve Genel Müdürlükte haklarýnda gizli sicil dosyasý ile özlük dosyasý tutulur.

(2) Gizli sicil dosyasýna 2802 sayýlý Kanun uyarýnca, hakim ve savcý yardýmcýlýðý süresince görev yaptýklarý yerlerde düzenlenecek deðerlendirme ve geliþim formlarý ile diðer gizli belgeler konulur.

(3) Hakim ve savcý yardýmcýsýnýn kimliði, öðrenim durumu, bildiði yabancý diller, mesleki eserleri ve yazýlarý, aile durumu, görev yaptýðý yerler, izin, rapor, disiplin ve ceza soruþturmasý ve sonuçlarý, askerlik durumu, baþka görevlerde geçen hizmetleri gibi hususlar UYAP'a kaydedilir.

(4) Özlük dosyasýna üçüncü fýkrada yer alan bilgilere ait belgeler ile diðer belgeler konulur.

Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn Anayasa Mahkemesinde görev yaptýðý süreler

MADDE 34- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn Anayasa Mahkemesinde görevlendirilmesi halinde burada geçen süre görev yaptýklarý yerin süresinden sayýlýr.

Hakim ve savcý yardýmcýlýðýndan sayýlmayan süreler

MADDE 35- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn her bir takvim yýlý içinde mazeret izinleri, hastalýk ve refakat izni sebebiyle izinli geçirdikleri toplamda on beþ günü aþan süreler ile aylýksýz izinler eðitim ve görev dönemi sürelerinden sayýlmaz.

Hakim ve savcý yardýmcýlýðýndan sayýlmayan sürelerin tamamlattýrýlmasý

MADDE 36- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn görev ve eðitim dönemlerinden sayýlmayan süreleri; görev dönemine ait ise görev yapýlan birimlerde, eðitim dönemine ait ise durumlarýna uygun ilk eðitim grubuna dahil edilerek Akademide tamamlattýrýlýr.

(2) Eðitim dönemlerindeki eksik eðitimlerini tamamlamasý gerekenler ayrý bir grup açmayý gerektirecek sayýya ulaþmýþ ise bunlar için ilk eðitim grubu beklenmeksizin eðitim yaptýrýlabilir.

Muvazzaf askerlik hizmetinin deðerlendirilmesi

MADDE 37- (1) Muvazzaf askerlik hizmeti, hakim ve savcý yardýmcýlýðýna atanmada ve hakim ve savcý yardýmcýlýðý süresinde deðerlendirilmez.

(2) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn muvazzaf askerlikte geçen süreleri hakim ve Cumhuriyet savcýsý olarak atanmalarý halinde kademe ilerlemesi ve derece yükselmesinde deðerlendirilir.

Görev dönemi etkinliðinin deðerlendirilmesi

MADDE 38- (1) Bakanlýk tarafýndan eðitici hakim ve savcýlarýn görev dönemindeki etkilerinin ve faaliyetlerinin verimliliðini ölçmek ve deðerlendirmek amacýyla uygulamalar yapýlabilir.

Hakim ve savcý yardýmcýlýðýnda baþarýsýz olanlar

MADDE 39- (1) Temel eðitim ve ara eðitimler yazýlý sýnav sonuçlarýna göre; son yazýlý sýnavdan tam puan alsa bile yazýlý sýnavlar nihai puanýnýn yetmiþ ve üzerinde olma ihtimali kalmayan hakim ve savcý yardýmcýlarý, 15 gün içinde Akademi tarafýndan yeniden ikinci ara eðitim yazýlý sýnavýna alýnýr. Bu sýnav sonucuna göre de yazýlý sýnavlar nihai puanýnýn yetmiþ ve üzerinde olma ihtimali kalmayanlar Akademi tarafýndan Bakanlýða bildirilir ve bunlarýn hakim ve savcý yardýmcýlýklarýna Bakanlýkça son verilir.

(2) Son yazýlý sýnav puaný ile yazýlý sýnavlar nihai puaný en az yetmiþ olmayanlar, Akademi tarafýndan en geç 2 ay içinde yeniden son yazýlý sýnava alýnýr. Bu sýnav sonucuna göre de baþarýlý olamayanlar sýnav sonucunun kesinleþme tarihinden itibaren 1 ay içerisinde talep etmeleri, Devlet memuru olmalarýnda herhangi bir sakýnca bulunmamasý ve boþ kadro bulunmasý hallerinde Bakanlýkça merkez veya taþra teþkilatýnda genel idare hizmetleri sýnýfýnda durumlarýna uygun bir kadroya atanabilirler, aksi halde bunlarýn hakim ve savcý yardýmcýlýðýna Bakanlýkça son verilir.

(3) Yazýlý sýnavlar nihai puaný; temel eðitim döneminin sonunda yapýlan sýnavdan alýnan puanýn %10'u ile görev döneminde yapýlan ara sýnavlardan alýnan puanlarýn aritmetik ortalamasýnýn %30'u ve son yazýlý sýnavdan alýnan puanýn %60'ýnýn toplamýndan oluþur. Hakim ve savcý yardýmcýlýðý sonunda baþarýlý sayýlmak için yazýlý sýnavlar nihai puanýnýn %50'si, sözlü sýnav puanýnýn %25'i ile görev ve eðitim dönemlerinde verilen puanlarýn aritmetik ortalamasýnýn %25'inin toplamýnýn en az yetmiþ olmasý þarttýr. Hakim ve savcý yardýmcýlýðý sonunda baþarýlý olamayanlar nihai sonuçlarýn bildirilmesinden itibaren 1 ay içinde talep etmeleri, Devlet memuru olmalarýnda herhangi bir sakýnca bulunmamasý ve boþ kadro bulunmasý hallerinde Bakanlýkça merkez veya taþra teþkilatýnda genel idare hizmetleri sýnýfýnda durumlarýna uygun bir kadroya atanabilirler. Aksi halde bunlarýn hakim ve savcý yardýmcýlýðýna Bakanlýkça son verilir.

Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn statüsü

MADDE 40- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlarý, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanunundaki genel idare hizmetleri sýnýfýna dahil olup, hakimlik ve savcýlýðýn sýnýf ve derecelerine dahil deðildirler ve haklarýnda 657 sayýlý Kanunun 2802 sayýlý Kanuna aykýrý olmayan hükümleri uygulanýr.

Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn disiplin amirleri

MADDE 41- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn temel eðitim, ara eðitim ve son eðitim dönemleri hariç olmak üzere; disiplin soruþturmalarýnda hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn görevlendirildiði birime bakýlmaksýzýn disiplin amirlerine iliþkin olarak 5/4/2017 tarihli ve 30029 sayýlý Resmi Gazete'de yayýmlanan Adalet Bakanlýðý Disiplin Yönetmeliðinin 34 üncü maddesinin birinci fýkrasý uygulanýr.

(2) Hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn temel eðitim, ara eðitim ve son eðitim dönemlerinde birinci disiplin amiri Akademinin ilgili daire baþkaný, ikinci disiplin amiri Akademi Baþkanýdýr.

Hakim ve savcý yardýmcýlarýna iliþkin iþ ve iþlemler

MADDE 42- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlarýna iliþkin iþ ve iþlemler görev yaptýklarý yerlerdeki adalet komisyonlarý tarafýndan yürütülür.

(2) Hakim ve savcý yardýmcýsý sayýsýnýn fazla olduðu yerlerde Bakanlýkça hakim ve savcý yardýmcýlarýnýn iþ ve iþlemlerini yürütmek üzere yeteri kadar personel görevlendirilir.

Adli ara verme

MADDE 43- (1) Hakim ve savcý yardýmcýlarý, adli ara verme süresinde görevlerine devam eder. Bu sürede haklarýnda düzenlenmesi gereken belgeler nöbetçi hakim, Cumhuriyet savcýsý veya daire baþkanlarýnca düzenlenir.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelikler

MADDE 44- (1) 1/6/2004 tarihli ve 25479 sayýlý Resmi Gazete'de yayýmlanan Hakim ve Savcý Adaylarýnýn Meslek Öncesi Eðitimlerine Ýliþkin Yönetmelik, 1/6/2004 tarihli ve 25479 sayýlý Resmi Gazete'de yayýmlanan Hakim ve Savcý Adaylarýnýn Staj Dönemi ile Staj Mahkemelerine Ýliþkin Yönetmelik, 9/7/2004 tarihli ve 25517 sayýlý Resmi Gazete'de yayýmlanan Ýdari Yargý Hakim Adaylarýnýn Ýl Valiliklerinde Yapacaklarý Staj Hakkýnda Yönetmelik ve 15/9/2004 tarihli ve 25584 sayýlý Resmi Gazete'de yayýmlanan Adli Yargý Hakim ve Savcý Adaylarý ile Ýdari Yargý Hakim Adaylarýnýn Yabancý Dil Eðitimi Ýçin Yurt Dýþýna Gönderilme Usul ve Esaslarýna Ýliþkin Yönetmelik yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Geçiþ hükmü

GEÇÝCÝ MADDE 1- (1) 23/6/2022 tarihli ve 7413 sayýlý Hakimler ve Savcýlar Kanunu ile Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanunun 8 inci maddesi ile 2802 sayýlý Kanuna eklenen geçici 22 nci madde uyarýnca 1/1/2023 tarihinden önce; hakim adaylýðý yazýlý yarýþma sýnavýna girip hakim adaylýðýna atanma süreci tamamlanmayanlar ile hakim adaylýðýna atanmýþ olup henüz mesleðe kabulü yapýlmayanlar hakkýnda 44 üncü madde ile yürürlükten kaldýrýlan; Hakim ve Savcý Adaylarýnýn Meslek Öncesi Eðitimlerine Ýliþkin Yönetmelik, Hakim ve Savcý Adaylarýnýn Staj Dönemi ile Staj Mahkemelerine Ýliþkin Yönetmelik ile Ýdari Yargý Hakim Adaylarýnýn Ýl Valiliklerinde Yapacaklarý Staj Hakkýnda Yönetmelik hükümleri uygulanmaya devam eder.

Yürürlük

MADDE 45- (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 46- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakaný yürütür.

EK- DOSYAYI ÝNDÝRMEK ÝÇÝN TIKLAYINIZ

< Back to 68k.news TR front page